Урбеч або урба - національне дагестанське блюдо і справжній смаколик, що відновлює сили і зміцнює здоров'я. Урбеч за текстурою являє собою тягучу пасту.
Корисні властивості: спочатку урбеч брали з собою в похід дагестанські горяни. Він надавав сили та підвищував витривалість в екстремальних умовах.
Також ця паста втамовує голод і спрагу, підсилює імунітет, заповнює запаси білка в організмі, покращує стан шкіри, позитивно діє на нервову систему, знижує рівень холестерину в крові, допомагає в лікуванні цукрового діабету, підтримує роботу серця і судин, рекомендується при артритах, покращує зір, допомагає худнути.
У складі продукту знаходяться: мінерали - кальцій, залізо, цинк, фосфор, марганець, йод, магній, кобальт, фтор, сірка, хлор; вітаміни - А (каротин), E, C, F, H (біотин), PP, K і групи B; жирні кислоти - лінолева, олеїнова, стеаринова та інші.
Подібний склад робить урбеч популярним у дієтологів. За рахунок оптимального співвідношення складних і простих вуглеводів продукт має високу калорійність і швидко насичує.
Білка в ньому набагато більше, ніж в м'ясі, і він легше засвоюється, а рівень кальцію в 10 раз вище, ніж в молочних продуктах (що зміцнює кісткову тканину, волосся, нігті). Урбеч не просто можна, а дуже корисно регулярно їсти вагітним, годуючим жінкам і дітям.
Протипоказання: індивідуальна непереносимість. Швидке насичення відбувається завдяки високій калорійності, тому надмірне вживання шкодить фігурі.
Дозування та рекомендації застосування: рекомендована доза урбечу - не більше 1-2-х столових ложок на добу. Його можна використовувати в якості намазки на бутерброди, начинки для домашньої випічки або добавки до каш, овочевих та фруктових салатів.
Кулінарна довідка: на батьківщині урбеч змішують з медом і вершковим маслом, потім намазують на хліб або лаваш і запивають чаєм. У пасту можна вмочати свіжі фрукти.
Сміливо додавайте урбеч в каші, соуси, салатні заправки або приготуйте на його основі солодку начинку для булочок і млинців. Класична бутербродна паста: 50 г урбеча, 50 г меду, 40 г вершкового масла. Змішайте всі інгредієнти і розтопіть суміш на водяній бані до стану однорідності, але не дозволяйте кипіти. Можна обмежитися перемішуванням в теплому вигляді. Заправка для салату з свіжих овочів: 2 ст.л. урбеча, 2-3 ст.л. рослинної олії, 1 ст.л. будь-який заправки: соєвий соус, сік лимона, гірчиця і т.п. Змішайте продукти і заправте ними улюблений овочевий салат.
Молочний коктейль: 2 ст.л. урбеча (особливо смачний мигдальний), 2 стиглих банана, 1,5 склянки незбираного молока або води. Складіть все у блендер, змішайте і насолоджуйтеся смаком.
Якщо хочеться отримати корисну ласощ, то можна додати у пасту какао порошок або кероб та мед - це зробить урбеч справжніми смаколиком і він цілком може замінити шоколадні і горіхові пасти (наприклад, Nuttela), але при цьому, у його складі не буде консервантів і шкідливих домішок.
Рекомендуємо спробувати змішати урбеч з кленовим,фініковим сиропом, чи полісолом - це не менш смачно і корисно, ніж з традиційним медом.
Урбеч з м'якоті кокоса містить клітковину, цінні вітаміни групи B, безліч мікроелементів і лауринову кислоту, яка сприяє зниженню холестерину в крові. Кокосовий урбеч має здатність відмінно очищати кишечник від шкідливих токсинів і шлаків. Крім того - це чудовий натуральний косметичний засіб, підходить для всіх типів шкіри, моментально усмоктується, роблячи шкіру гладкою і бархатистою.
При використанні як маски для волосся,
кокосовий урбеч допомагає перемогти посічені кінчики, оживляє колір, волосся
стає блискучим і здоровими.