Олія кунжутна має виражений приємний горіховий запах і приємний смак та за рахунок наявності в складі сезамолу, який перешкоджає оисленню олії, вона не прогоркає при тривалому зберіганні.
Від інших рослинних олій відрізняється великою концентрацією ненасичених жирних кислот, фосфору і кальцію, що є відмінною профілактикою остеопорозу.
Вживання 1 ст. ложки кунжутної олії у день підвищує вміст кальцію в організмі в 3 рази. Кунжутна олія надзвичайно поширена в кулінарії східних країн, нею заправляють овочеві та фруктові салати, соуси, смузі, фреші, супи - це не тільки прикрасить смак, а й привнесе оздоровчий ефект в будь-яку з готових негарячіх страв.
До того ж, завдяки високим антиоксидантним властивостям, кунжутну олію використовують і в лікувальній косметології - для загального масажу і омолоджуючих процедур. Вона досить глибоко живить клітини, неперевершено їх пом'якшує, дієво очищає, надає тонізуючу дію, проявляє сильні регенеративні здібності.
Застосування олії всередину сприяє профілактиці та лікуванні безлічі захворювань
- ожиріння,
-цукрового діабету,
-серцево-судинних захворювань (ішемічна хвороба серця, гіпертонія, інфаркти, інсульти, аритмія, тахікардія),
-анемії,
-зниженому згортанні крові,
-атеросклерозу,
-вегетосудинної дистонії,
-в комплексному лікуванні захворювань дихальних шляхів (сухий кашель, астма, задишка, нежить, ангіна, фарингіт),
-опорно-рухливого апарату (артрити, остеохондроз, ревматизм),
-шлунково-кишкового тракту (кишкові коліки, запори,
-гастрит з підвищеною кислотністю, гастродуоденит, дискінезія жовчовивідних шляхів, гепатит),
-неврологічних хвороб (профілактика розсіяного склерозу, хвороби Альцгеймера),
а східні лікарі до того ж приписують кунжутній олії властивості афродізіака.
Продукт нормалізує обмін жирів в організмі і захищає печінку від жирової дистрофії, підсилює і подовжує дію токоферолу (вітаміну Е), що активно перешкоджає передчасному старінню клітин організму, підвищує іммунітет.
Антиоксидант сезамол захищає від пошкоджень клітинні мембрани, і в поєднанні з фолієвою кислотою надає антидепресантну дію та допоможе забути про апатію, депресії, безсоння і втому.
Фітостероли кунжутної олії нормалізують роботу ендокринної системи, знижують рівень холестерину і разом з рослинними жирами стимулюють кровообіг, підвищують фізичну активність. Натуральну кунжутну олію рекомендовано включати в раціон харчування дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Протипоказання: індивідуальна непереносимість. Людям з підвищеним згортанням крові, варикозним розширенням вен, хронічними захворюваннями або схильністю до тромбоутворення, перед вживанням кунжутної олії у лікувальних цілях необхідно проконсультуватися з лікарем.
Дозування та рекомендації застосування: для профілактики та у складі комплексної терапії при лікуванні перерахованих вище захворювань кунжутну олію рекомендується приймати 3 рази на день по 1 чайній ложці під час їжі. Для дітей 4-6 років: 5-10 крапель під час їжі; 7-9 років: 10-15 крапель; 10-14 років: до 1 ч. ложки під час їжі. При гастриті і виразковому коліті слід приймати всередину 0,5-1 ст. ложку кунжутної олії 1 - 3 рази протягом дня. При запорах: за день приймати 0,5-1 ст. ложку олії. При важко протікаючих хронічних запорах доза може бути збільшена в 2 рази. При поганому згортанні крові приймати перед їжею 1 ст. ложку олії тричі на день. Лікувальний ефект обумовлюється збільшенням кількості тромбоцитів, недолік яких призводить до розвитку хворобливих станів.
Зовнішньо: при застуді втерти перед сном підігріту на водяній бані (до 36 - 38 ° С) кунжутну олію в грудну область та утеплити її. Єфект посилюється при прийомі 0,5 - 1 ст. ложки 1 -3 рази на день.
Якщо олія застосовується тільки 1 раз на добу, то бажано це робити в ранкові години.
-При запальних процесах в вухах: у слуховий прохід закапати декілька крапель підігрітої на водяній бані кунжутної олії.
-При запальних процесах на шкірі і слизових оболонках (екзема, мікоз, псоріаз) змащувати пошкоджені місця кунжутною олією кілька разів на день або змочену серветку прикладати на 20-30 хвилин до ураженої ділянки. Додатково, хоча б раз на добу, необхідно приймати 0,5 - 1 ч. ложки олії всередину.
-При зубному болю олію можна просто втирати в ясна. Зазвичай вона знижує біль, а часто і зовсім прибирає її.
-При артритах, остеохондрозі, ревматизмі трохи підігріту кунжутну олію необхідно втирати в область ураженого суглоба та поєднувати з прийомом всередину 3 рази на день по 1 чайній ложці під час їжі.
Застосування в косметології:
Для підтримуючого косметичного догляду: в невеликій кількості (одна-три чайних ложки) його корисно додавати в маски для лиця, волосся, або використовувати в чистому вигляді - відмінно пом'якшує і живить шкіру, виводить токсичні речовини, сприяє оновленню епідермісу.
Для зволоження і живлення обличчя: відмінно допомагає маска, приготовлена з кунжутної олії і сметани. Компоненти беруться в рівних пропорціях, змішуються і наносяться на обличчя. Тривалість маски становить 30 хвилин.
Для попередження сонячних опіків: сезамол в складі кунжутної олії володіє також природним захистом від УФ-випромінювання, тому кунжутну олію можна використовувати в якості зовнішнього сонцезахисного засобу, або приймати всередину (разом з їжею або половину чайної ложки) перед виходом на пляж.